måndag 31 januari 2011

Hantverkare

Kl 07 stog det hantverkare på dörren,dom skulle hit och titta på värmepumpen i källaren..hade ju gärna sovit lite längre idag...men det fick jag inte...och det va inte hantverkarnas påhitt utan lilla B som ville vakna 06....så vi har varit vakna "länge" nu och både hunnit med frukost och barnetv :)

Är ju härligt att slippa stressa på morgonen..men det är himla skönt att få sova lite längre oxå...men idag som så många andra dagar så är vi uppe tidigt....

Idag blir det jobb på mig oxå på dagis..ett dagis jag inte jobbat på tidigare så det blir spännande...och det som är bäst av allt är att B får vara på sitt dagis längre än dom 3 timmarna som han får när jag inte har jobb....det är verkligen det mest dåliga och ogenomtänkta beslut som finns i Sverige...att barnen blir drabbade av mor/fars arbetslöshet..eller att dom får ett syskon....men det är väl regering och människor som inte jobbar med barn som bestämt detta...

Jag tycker att barn är lika mycket värda och ska få samma möjligheter som alla andra...det ska inte spela någon roll hur familjeförhållandena är...och jag tycker inte att små barn ska behöva uppleva och känna utanförskap!!

Barnen mår bra av att få vara tillsammans med andra barn och vuxna,dom lär sig att utvecklas genom lek och lärande som förskolan kan erbjuda....


Ha en fin dag!!

Kram

9 kommentarer:

  1. Tycker oxså att 3 timmar e löjligt kort, hinner ju knappt lämna för man ska hämta antar jag. Hoppas jobbet på nya dagiset gick bra!
    // E-L

    SvaraRadera
  2. I vår kommun kan man placera de 15 timmarna på annat sätt än 3 tim/dag!
    Så är inte likadant i hela sverige. Det finns ju även andra sätt att aktivera och lära sitt barn än på dagis kan jag tycka. Så ta vara på tiden med ditt barn, den tiden kommer inte igen.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Anonym. Är det dagis eller vi själva som ska uppfostra våra barn?

    SvaraRadera
  4. Jag tycker absolut att det är vi föräldrar som ska uppfostra våra barn..men det tycker inte jag hör till den här diskutionen/inlägget...nu pratar vi om utanförskap och särbehandling bara för att föräldrarna inte har jobb..eller man har små syskon... Jag tycker att ALLA barn ska få möjlighet att starta livet på samma villkor/premisser... Jag ser förskolan som en fantastisk möjlighet för mitt barn att utvecklas och lära... INTE ett uppehållsställe medans jag e på jobb...tycker förskolan är lika viktig för utvecklingen hos barn som skolan!! Min största önskan är att alla familjer kan få bestämma vad som passar just sin egen familj och att förskolans jobb blir tagen på allvar!!

    SvaraRadera
  5. Fast man kan ta förskolans arbete på allvar och tycka det ger barnet mycket samtidigt som man värderar tiden hemma med barnet när ex barnet får ett syskon. Är barnen mycket på dagis från 1år så är det ju faktiskt dagis som uppfostrar barnet till stor del och ger barnet mycket av de värderingar de har där.

    SvaraRadera
  6. Livet är ju inte lika för alla, alla har vi fötts med olika förutsättningar så är det ju, det är väl så att om föräldrarna är hemma om dagarna så borde de ju vilja bygga på sitt förhållande med sina barn. Dagis är väl till för att föräldrar ska kunna arbeta, så ser det ut i dagens samhälle. Barn mår inte bra av att vara i stora grupper för många timmar om dagen.

    SvaraRadera
  7. Förskolan, som bygger på en läroplan, utgår från ett livslångt lärande som alla barn borde ha rätt att ta del av! Vi lever i ett annat samhälle nu när de allra flesta barn ingår i den socialisering som förskolan innebär, i förskolan läggs grunden för det livslånga lärande som sedan fortsätter i skolan, hur ska det gå för den som inte får chansen att socialiseras ihop med de andra? Att vara hemma med mamma innebär inte samma typ av social utveckling och utmaning som i en grupp!! Att ge sitt barn möjligheten till pedagogisk verksamhet även om det finns ett syskon hemma betyder INTE att man inte uppfostrar sitt barn eller att man stöter det ifrån sig! Förskolan försöker inte ta föräldrarnas roll, verksamheten bygger på helt andra grunder (tips läs Lpfö 98). Jag tycker det är bättre för barnet att vara 15 h än 50 h i veckan... men det beror naturligtvis på när de 15 h ligger på dagen och vad man gör den tiden! Men jag kan ju tycka att det är viktigare att få leka och vara med på samling än att äta mat på förskolan! Förskolan är en möjlighet som ger bra förutsättningar för barnen när de sedan börjar i f-klass och sedan i grundskolan! Annika, plugga till förskollärare- världens bästa jobb :)// Maria- förskollärare

    SvaraRadera
  8. Jag håller oxå med dig Annika, tycker absolut att familjen ska kunna bestämma vilka tider som passar dig och din familj bäst, och tycker därför inte att man ska känna att man stöter bort sina barn eller inte vill uppfostra dem själva. Vi har oxå kännt av de här med utanförskap när sonen fick lov att gå hem när de andra barnen skulle gå in för att äta lunch. Det gick tom så långt så han grät varje dag när jag hämtade honom strax innan 11,30 och frågade vad HAN gjort för FEL när han inte fick vara kvar längre. Han sa själv att han kände sig utanför osv... Jag tog upp detta med fröknarna på dagis så vi hade "krismöten", för jag kände till slut att jag inte orkade med detta att se honom så ledsen och upprörd VARJE dag när han skulle hem. Men tycker att jag fick bra gehör av fröknar och personal på förskolan, men tyvärr inte så mkt de kunde göra åt saken dock utan detta är ju någonting som de "högre" bestämt...
    Med detta så menar jag ju inte att alla familjer kan ha sina barn på dagis 8-10 h/dag om man inte behöver (vid tex arblöshet, studier, syskon) utan kanske att man kan ha 4-6 h/dag...

    SvaraRadera
  9. Håller med dig oxå Annika! När Cilia var liten hade dom 3 dagar 5 timmar för Casper, och det var MYCKET bättre! Det här handlar inte alls om att inte vilja spendera tid med sitt barn utan som du skriver Annika, en del av "lärandet" och samspel med andra, att få vara "en i gänget" att ha sin plats i en större grupp.
    Jag tycker det är jätte synd att man inte får välja själv hur man vill ha det! 3 timmar 5 dagar passar nog väldigt få familjer, vare sig det är frågan om arbetslöshet eller småsyskon.
    Kram Titti

    SvaraRadera